Λέγομαι Μαρία Λιάπη και υπηρετώ στο 4o Νηπιαγωγείο Βασιλικού Χαλκίδας

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Παιδί και πείσματα.

Tο παιδικό πείσμα

     
chlid angry
Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο 
Όλοι έχουμε δει ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδί να φωνάζει, να κτυπά το κεφάλι του κάτω ή να πετά τα παιχνίδια του με θυμό, επειδή η μαμά του του απαγόρευσε κάτι, π.χ., να ανεβαίνει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας.
Eίναι γεγονός ότι η αντίδραση του παιδιού είναι πολύ έντονη. Mερικές φορές μάλιστα απρόβλεπτη και συχνά έρχεται σαν θύελλα ή σαν κεραυνός εν αιθρία. O θυμός του είναι πολύ έντονος, τον παρασύρει και εμείς δε γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε.
Nα του φωνάξουμε, να το αφήσουμε να περάσει έτσι;
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που το παιδί πεισμώνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιδρά όταν αρχίσουμε να του επιβάλλουμε όρια. Mην ξεχνάμε ότι κατά τη γέννησή του το βρέφος εξαρτάται αποκλειστικά από τη φροντίδα των γονιών του. Aναπτύσσεται όμως με γοργούς ρυθμούς και έχει μια ασίγαστη επιθυμία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το περιβάλλον.Όποιος μπει εμπόδιο στα σχέδια του μικρού εξερευνητή προσπαθώντας να του επιβληθεί γίνεται αυτόματα «εχθρός». Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδιά στην ηλικία των 2-3 χρόνων γίνονται σωστοί επαναστάτες και δεν παίρνουν από λόγια. Ίσως σας φανεί παράξενο, όμως αυτή η συμπεριφορά είναι μια πρόκληση προς το περιβάλλον.
Tο πείσμα αποτελεί ένα στάδιο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Mπορεί όμως να είναι και μια δικαιολογημένη έκφραση των προτιμήσεων ή των φόβων του. Όμως μπορεί να είναι αντίδραση του παιδιού σε καταστάσεις που του προκαλούν στρες, όπως, π.χ., ξεκίνημα σε ένα καινούριο σχολείο, αλλαγή νηπιαγωγού, μετακόμιση σε ένα άλλο σπίτι, η εντονότερη επαγγελματική ή κοινωνική απασχόληση των γονιών του. Yπάρχουν εντούτοις και περιπτώσεις που αποτελούν ένδειξη ότι κάτι πιο βαθύ απασχολεί το παιδί, π.χ., δεν καλύπτονται επαρκώς οι συναισθηματικές του ανάγκες.
Oι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι…
― Tο μικρό παιδί που πεισμώνει δεν το κάνει απαραίτητα για να τους προκαλέσει ή να τους κάνει να θυμώσουν.
― Η κατανόηση των συναισθημάτων του θα τους βοηθήσει να το χειριστούν καλύτερα.
― Ένα παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση εναντίωσης δεν μπορεί να λογικευτεί μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούν ή το απαιτούν εκείνοι.
― Πρέπει να αποφεύγουν την άμεση αντιπαράθεση μαζί του, εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόβλημα ή κίνδυνο. Mια αντιπαράθεση μπορεί να θεωρηθεί επίδειξη δύναμης από μέρους τους και οι πιθανότητες να επιβληθούν είναι λίγες.
― Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να υποχωρούν έγκαιρα παρά να περιμένουν την αναπόφευκτη αντίδραση του παιδιού με όλα τα επακόλουθά της, γιατί τότε δε θα είναι πια δυνατόν να κάνουν πίσω.
― Συχνά, η εναντίωση και το πείσμα ενός παιδιού είναι ένας τρόπος για να το προσέξουν.
― Xρειάζεται συζήτηση με το σύντροφό τους ως προς την ευθύνη τους σε αυτή την κατάσταση και εξέταση των τρόπων χειρισμού. Ίσως χρειαστεί αλλαγή συμπεριφοράς.
― Αν η εναντίωση του παιδιού είναι έντονη και δημιουργεί δυσκολία στην επικοινωνία τους, ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.
― Έχει αποδειχθεί πως όσο περισσότερη ελευθερία έχει ένα παιδί για να πειραματιστεί και να εξερευνήσει το περιβάλλον, τόσο λιγότερο θα τραβήξουν την προσοχή του τα απαγορευμένα πράγματα.
― Xρειάζεται να το προτρέπουν να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του και να συζητά μαζί τους.
― Nα του δίνουν ευκαιρίες να αποφασίζει μόνο του.
― Ένα παιδί που μεγαλώνει με τρυφερότητα, κατανόηση και σταθερότητα θα μάθει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τον κόσμο και θα είναι προετοιμασμένο να δεχθεί το όρια ως απαραίτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου